Google update: de grootste in 5 jaar, genaamd BERT!

Dagelijks is Google bezig met de algoritmes en wijzigen ze deze, maar eens in de zoveel tijd komt er een echte grote update aan. Tijdens een grote update worden er meerdere veranderingen in het algoritme aangebracht en deze updates worden vooraf altijd aangekondigd. Bekende en grote updates van Google zijn de Panda-update (2011), Pinguïn-update (2016) en de Florida-update begin 2019. En nu dus de nieuwste update van eind 2019, BERT.

De context komt centraal te staan

Door de nieuwe update komt de context centraal te staan binnen de zoekopdrachten, dat is een direct gevolg op voice-search, wat enorm groeit. Naast voice-search geven we steeds uitgebreidere zoekopdrachten aan zoekmachines en dat is waar deze update de zoekmachine op aanpast. Teksten die een goed antwoord geven op jouw vraag, zal een hogere positie gaan verdienen na deze update. BERT gaat onze ‘’natuurlijke’’ taal beter begrijpen. Denk hierbij vooral aan het beter begrijpen van synoniemen door Google.

BERT wordt door Google ingezet om het gebruiksgemak van de zoekmachine te verbeteren. Er is lang doorontwikkeld met een nieuwe techniek om bepaalde woorden te begrijpen en de logica erachter te snappen. Zelf zegt Google het volgende over de BERT-update:

“These improvements are oriented around improving language understanding, particularly for more natural language/conversational queries, as BERT is able to help Search better understand the nuance and context of words in Searches and better match those queries with helpful results.

Particularly for longer, more conversational queries, or searches where prepositions like ‘for’ and ‘to’ matter a lot to the meaning, Search will be able to understand the context of the words in your query. You can search in a way that feels natural for you.”

Google update: de grootste in 5 jaar, genaamd BERT!

Meer dan één betekenis

Woorden kunnen meerdere betekenissen hebben, dat is iets waar de nieuwe update op in speelt. Tot 1 oktober ging het hier namelijk regelmatig mis omdat Google de context soms niet goed kon lezen. In het Nederlands is het woord ‘bank’ een toepasselijk voorbeeld, in Amerika is dat bijvoorbeeld het woord ‘cow’. De zoekopdracht ‘How to catch a cow fish’ leverde voor 1 oktober informatie op over koeien, ondanks de toegevoegde context ‘catch’ en ‘fish’. Na 25 oktober zal Google na deze zoekterm zoekresultaten van vis gerelateerde blogs en websites tonen. Er wordt geschat dat ongeveer 10% van de zoekopdrachten zal leiden tot betere resultaten wanneer de BERT-update over de hele wereld geactiveerd is.

Het technische gedeelte van BERT werd vorig jaar door Google ‘open source’ gemaakt. Dankzij de open source-informatie kan je zelf een systeem maken voor het beantwoorden van vragen. De technische kant van BERT gebruikt transformers, AI (Artificial Intelligence)-modellen die woorden in relatie tot elkaar begrijpen.

Wanneer verwachten we BERT?

Dit artikel is eind 2019 geschreven. Deze update is inmiddels uitgerold. Houd ons blog in de gaten voor de laatste updates!