Lokale marketing is key in 2021

We zien in het afgelopen jaar dat er veel nieuwe technologieën en mogelijkheden zijn bijgekomen op het gebied van e-commerce, advertising, social media en search. Daarbij is het winkelgedrag van de consument heel erg veranderd. Dit is telkens vaker gericht op lokale bedrijven en niet alleen op fysieke winkels, maar ook online. De consument wil telkens meer online kopen en dan ook graag bij een lokale winkel. Dit geeft een gevoel van vertrouwen. Er zijn hierdoor heel veel mogelijkheden ontstaan voor lokale marketing. Er zijn een aantal trends die het komende jaar heel belangrijk worden.

Stem content af op de locatie

We zijn gewend om algemene content te schrijven of te maken die gericht is op een groot gebied of zelfs het hele land. Maar je kunt ook gerichter te werk gaan. Dankzij de verandering van fysiek naar online winkelen die dit jaar heeft plaats gevonden, hebben ook veel kleine ondernemers geïnvesteerd in e-commerce. Hierdoor is de focus vaak van landelijk naar lokaal gegaan. Ook de grote webwinkels hebben dit moeten aanpassen omdat 69% van de consumenten aangeeft dat ze vaker lokaal winkelen dan een jaar eerder. Er is online dus meer concurrentie. Het lokaliseren van de online marketing strategie is dus heel belangrijk.

Lokale-marketing-is-key-2021

Een lokale strategie

We gaan dus voor een lokale marketingstrategie, daarom moeten ook andere zaken daarop afgestemd worden. Denk hierbij aan de SEO-strategie die meer gericht is op lokale klanten. Maar ook andere zaken waarmee de lokale naamsbekendheid wordt vergroot zijn belangrijk. Denk hierbij aan blogs, reviews, ervaringen van anderen en hoe een bedrijf zich onderscheidt van lokale concurrenten. Maar ook sponsoring van verenigingen of evenementen draagt bij aan naamsbekendheid.

Omdat de consument meer gebruik maakt van online bestellen, betekent dit dat de bezorgdiensten op dit moment soms overbelast zijn. Zet daarom in op flexibele verzending door gebruik te maken van lokale bezorgdiensten, click & collect mogelijkheden of persoonlijke bezorging. Dit zijn ook mogelijkheden om het bestellen meer persoonlijk te maken. Nu fysiek winkelen vermindert is, zijn consumenten op zoek naar de webwinkels die net dat extra stukje persoonlijk contact bieden.

Social media helpt bij lokale bekendheid

Via Facebook shopping en Instagram zijn er nu nog meer mogelijkheden om lokale consumenten te bereiken met social media. Het is een simpele manier om klanten aan te trekken. Door dit op de juiste manier in te zetten wordt de lokale naamsbekendheid van een bedrijf vergroot. Dit jaar wordt het mogelijk om via Instagram Checkout te betalen in de app. Dit zorgt ervoor dat het voor veel ondernemers die geen eigen webshop hebben eenvoudig meer mogelijkheden krijgen om hun producten online aan te bieden.

Lokaal adverteren

Omdat 46% van de zoekopdrachten op dit moment een lokale intentie hebben is het dus heel belangrijk om de advertenties daarop aan te passen. Dit kan via Google goed ingesteld worden. Verder is het gebruik van Localized Programmatic Advertising daarin heel handig. De juiste data en technologie zorgt ervoor dat display advertenties getoond worden op het juiste moment in het goede formaat op verschillende apparaten. Deze strategie mag dan ook eigenlijk niet ontbreken. Het zorgt voor betere lokale naamsbekendheid en het vergroot daarmee het rendement op investeringen.

Een bedrijf hoeft niet klein te zijn om lokaal aan te voelen, dat is eigenlijk de boodschap van 2021 op het gebied van lokale online marketing. Wil je weten op welke manier dat voor je bedrijf kan werken? Neem contact met ons op!