Online zichtbaarheid en vindbaarheid hangen af van verschillende onderdelen. Eén van de grootste kanalen waar je gevonden kan worden is Google. Op het moment dat je organische posities in Google een belangrijk kanaal zijn waar je bezoekers uit haalt, kan er bij een nieuwe website van alles in gevaar komen. Op het moment dat je een nieuw domein of een nieuwe website, om wat voor reden dan ook, wilt gaan lanceren dan vraagt dat om extra aandacht. Een SEO-migratie is dan enorm belangrijk. Bij een slechte SEO-migratie gaat er een hoop verloren, terwijl een goede SEO-migratie juist ook weer nieuwe kansen biedt.
Wanneer heb je te maken met SEO-migratie?
Er kunnen een hoop verschillende redenen zijn waarbij een SEO-migratie belangrijk wordt. Zo kun je denken aan een nieuwe bedrijfs- of merknaam, nieuwe website of webshop of eventueel een overname of fusie. Daarbij komt vaak een nieuwe website of de migratie van een website, domein of platform kijken. In die gevallen is het enorm belangrijk om een juiste SEO-migratie te hanteren zodat je het organische zoekverkeer behoudt. Stel jezelf vooraf de vraag: zijn het huidige zoekverkeer en de huidige zoekresultaten waardevol om ze te behouden? Wanneer het antwoord ja is, kies dan voor een SEO-migratie.
SEO-migratie, wat is dat?
Bij een SEO-migratie ga je als het ware de structuur van de website veranderen of omzetten maar daarbij behoud je zo veel mogelijk opgebouwd zoekverkeer. Dat is niet alleen het instellen van een SEO-plugin of het instellen van een redirect naar een pagina of website. Nee, het is een grote omzetting die enorm veel effect kan hebben op de online resultaten. Bij grote bedrijven en webhops kan de omzetting namelijk niet alleen zorgen voor mindere vindbaarheid maar daarbij ook tot verlies van online omzet. Het is erg belangrijk om vooraf een strategische aanpak op te zetten zodat je geen online omzet gaat missen. Google is geen grote fan van migraties en als je de verkeerde aanpak hanteert, kan dit zelfs zorgen voor een penalty waardoor je helemaal uit de zoekresultaten verdwijnt.
Een Google penalty voorkomen
Een Google Penalty is een straf voor het niet goed uitvoeren van een migratie of het gebruik maken van black hat SEO (dubieuze technieken om de zoekmachines proberen te beïnvloeden). Google wil de gebruikservaring van de gebruiker zo optimaal mogelijk inrichten. Om die gebruikservaring goed in te richten is Google continu pagina’s aan het indexeren en aan het controleren. Een verkeerde migratie of black hat SEO is voor Google lastig te onderscheiden, ze geven namelijk dezelfde signalen af. Hierbij kan je denken aan gebroken links (intern en extern), dezelfde content, missende pagina’s en niet bovenaan staan op de eigen bedrijfsnaam.
Zelfs grote bedrijven hebben te maken gehad met de effecten van een verkeerde SEO-migratie. V&D is daar een voorbeeld van gezien ze in 2015 een doorstart wilde maken met een online warenhuis in de vorm van een webshop. Doordat de nieuwe website niet voldeed aan de regels van Google en er veel fouten waren gemaakt, scoorde de website SEO-technisch enorm slecht. Dat een slechte migratie veel effect heeft, was ook in 2018 nog merkbaar voor V&D. Zelfs na 3 jaar was het niveau van de website van 2015 nog niet terug.
Google Crawl budget
Google maakt gebruik van een crawl budget. Dit crawl budget staat voor het aantal pagina’s die Google wil en kan indexeren. Het is dan ook belangrijk om dit budget zo optimaal mogelijk te beheren en optimaliseren zodat Google de pagina’s goed kan indexeren. Als je daar gedurende de migratie van een website geen rekening mee houdt, zal dit kunnen leiden tot een enorm verlies van het zoekverkeer.
De belangrijke punten van een SEO-migratie stappenplan
Bij iedere migratie komen er andere onderdelen kijken en het één en ander is afhankelijk van de huidige en de nieuwe situatie. We geven je hierbij een overzicht van de stappen staan die je altijd dient te nemen. Let op: in deze stappen worden niet alle risico’s gedekt, praat altijd met een specialist om verlies van zoekverkeer (en dus omzet) te voorkomen.
- Verzamel en analyseer data: Een analyse van de huidige data zoals de zoektermen, verkeersbronnen, link-structuur en linkprofielen zijn hierin erg belangrijk
- Migratie impact-scan: Welke kansen en risico’s zitten er vast aan de migratie? Kijk kritisch naar de gevolgen en factoren die invloed hebben op de migratie. Maak daarna de keuze of je de migratie wel of niet gaat doen.
- Wijzigingen kiezen: Welke wijzigingen ga je aanbrengen en is dat eenmalig of structureel? Bepaal aan de hand van de technische mogelijkheden en het content plan wat je gaat wijzigen in de huidige SEO-structuur.
- Maak een migratieplan: Welke stappen ga je zetten, wanneer doe je dat en wie dragen bij in het migratietraject? Zorg dat je dat vooraf allemaal uitwerkt en een goed moment kiest om te starten met de migratie.
- Redirect plan maken: Bij dit plan werk je uit hoe je alle oude en nieuwe url’s mee gaat nemen en de gebruikservaring behoudt.
- Blijf analyseren en monitoren: Houd alles goed in de gaten, analyseer en optimaliseer voor goede resultaten. Zorg dat elke pagina voor iedereen bereikbaar is en dat zowel de voor als de achterkant van de website klopt.
De kansen vanuit SEO-migratie
De online wereld kent dagelijks veranderingen. Ieder bedrijf krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Als er een goed SEO-migratieplan opgesteld wordt, kan je goed inspelen op deze veranderingen. Door een goede migratie in te zetten kan het zomaar zo zijn dat de nieuwe website nog beter geoptimaliseerd is voor de zoekmachines, zodat die uiteindelijk kan zorgen voor nog betere posities in de zoekmachines en zo extra verkeer genereert naar je website.